Yeni Üyelere Özel %10 İndirim: HOSGELDİN10
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Yeni Üyelere Özel %10 İndirim: HOSGELDİN10
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Altın Baharat Safran Nedir, Safranın Faydaları Nelerdir

Altın Baharat Safran Nedir, Safranın Faydaları Nelerdir

Safran, güçlü bir kokuya ve kendine özgü bir renge sahip bir baharattır. Ayrıca birçok sağlık yararı olan antioksidanlar açısından zengindir.

Yapılan araştırmalar, safranın ruh haline iyi geleceğini, libidoyu artırabileceğini ve oksidatif stresle savaşabileceğini gösteriyor. Safran tüketilmesinde birçok insan için risk yoktur ve diyetlere eklemek oldukça basittir. Buna rağmen elbette her türlü baharatı fazla tüketmeden önce doktorunuza danışmanız gerekir. 

Bu yazımızda safranın olası sağlık yararları hakkında daha fazla bilgi edineceksiniz.

SAFRAN NEDİR

Safran, zambak bitkisinin kuzeni olan Crocus sativus çiçeğinden bir baharattır. Safran çiçeğin içindeki stigma ve stillerden -iplik olarak anılır-  türetilir. Hasat etme zorluğu nedeniyle çok pahalıdır. Çiftçiler her çiçekten hassas iplikleri elle hasat etmelidir.

Daha sonra safranın lezzetini ortaya çıkarmak için iplikleri ısıtır ve birçok işlemden geçirirler. Bu ekstra emek, safranı dünyadaki en pahalı baharatlardan biri yapar.

Safranın faydaları şunları içerebilir;

1. Antioksidan sağlanması

Safranla ilgili sağlık iddialarının çoğu, yüksek seviyelerde spesifik antioksidanlar içerdiğiyle ilgilidir. 

İncelemelere göre, ana aktif antioksidanlar şunları içerir:

crosin

karotenoidin

safranal

Diğer bileşikler arasında kaempferol ve krosetin bulunur.

Bu antioksidanlar vücuttaki oksidatif stres ve serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olur.

Oksidatif stres ve serbest radikaller, kanser ve kalp hastalığı da dahil olmak üzere birçok sağlık durumunun gelişiminde rol oynadığından, bunlar gibi antioksidanlar kişinin sağlığını korumaya yardımcı olabilir.

2. Sinir sistemi bozukluklarının önlenmesi

Safrandaki antioksidanlar, vücudun sinir sistemini etkileyen bozukluklardan korunmasında büyük rol oynar.

Araştırmalar, safrandaki krosin gibi bileşiklerin beyindeki iltihabı ve oksidatif hasarı azalttığını ve bunun da faydalı etkilere yol açabileceğini belirtiyor.

Yapılan başka bir çalışma, safranın Alzheimer'ın semptomlarına hem hafıza arttırıcı özellikleri hem de antioksidan ve antienflamatuar etkileri nedeniyle teorik olarak yardımcı olabileceğini belirtmiştir.

3. Ruh halinizi güçlendirmesi

Safranın ruh halini iyileştirmeye yardımcı olabileceğine ve depresyon tedavisine faydalı bir olduğuna dair kanıtlar olduğu söyleniyor.

Davranış ve Beyin Bilimi ile ilgili bir dergide yapılan çalışmada, safran özütünün serotonin gibi diğer beyin hormonlarının seviyelerini değiştirmeden beyindeki dopamin düzeylerini artırdığı bulunmuştur.

Diğer araştırmalar, her gün 30 miligram safran tüketmenin, imipramin ve fluoksetin gibi hafif ila orta derecede depresyonu tedavi eden ilaçlarla benzer etkilere neden olabileceği düşündürmektedir.

Bazı insanlar safranı ruh halini iyileştirmek için tamamlayıcı bir tedavi olarak önermektedir. Tedaviye kesin katkısı olduğunu söylemek için henüz çok erken olduğu düşünülüyor. 

4. Kilo Vermeyi Kolaylaştırır

Safranın kilo kaybını artırmaya ve iştahı azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteren bazı kanıtlar bulunmaktadır.

Yapılan bir çalışmada, safran tüketmenin koroner arter hastalığı olan kişilerin vücut kitle indeksini, toplam yağ kütlesini ve bel çevresini inceltmeye yardımcı olduğu bulundu.

Safranın Yan etkileri ve riskleri

Genel olarak, safran tüketimi çok az risk taşır. Safran ile yemek yapmak, bu baharatı çok fazla tüketme risklerini almadan diyetlerinize eklemenin harika bir yoludur.

Her gün 1.5 gram safran almak genellikle güvenlidir, ancak çok fazla tüketmek zehirlenme olasılığını barındırabilir. Araştırmacılar 5 g'nın toksik bir doz olduğunu düşünüyor.

Alerjik reaksiyonlar da bir olasılıktır. Safran aldıktan sonra alerjik reaksiyon belirtileri yaşayan herkes doktora görünmelidir.

Safran Nasıl Kullanılır

Bir yemeği safranla takviye etmenin basit bir yolu, bir fincan sıcak suya birkaç iplik eklemektir. Bunu yapmak, safranın lezzetini yemeğinize katmaya yeter. 

Safran ayrıca, genellikle kapsüllerde toz halinde de kullanılabilir. 

Özetle

Safran, eski ve pahalı bir bitkidir. Oksidatif stresle ilişkisi olan bazı kronik durumların riskini azaltmaya yardımcı olabilecek bazı antioksidan bileşikler içerir.

Bu antioksidanların vücuda bir kişinin sadece bol miktarda meyve ve sebze yiyerek alabileceğinden daha yararlı olduğunu gösteren çok az kanıt vardır.

Bu etkiler hakkında daha fazla araştırma gerekli olsa da, safran bazı insanlarda ruh halini iyileştirmeye, cinsel işlevi artırmaya ve PMS semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir.