Yeni Üyelere Özel %10 İndirim: HOSGELDİN10
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Yeni Üyelere Özel %10 İndirim: HOSGELDİN10
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Gıdalar Dondurulurken ve Çözülürken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gıdalar Dondurulurken ve Çözülürken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Koronavirüs döneminde sıkça uygulanan sokağa çıkma yasağı ve kısıtlamalar sebebiyle evlerimize gıda malzemelerini fazla fazla alarak stok yapmaya başladık. Bu ürünlerin başında doğal olarak kolay saklanabilen dondurulmuş veya kolay dondurulabilecek ürünler yer alıyor.

Kısa sürede tüketilmeyecek gıdaları buzlukta veya derin dondurucuda muhafaza ederken dikkat etmemiz gereken birkaç nokta var. Gıdaların besin değerlerini, lezzetlerini kaybetmemesi ve zararlı hale gelmemesi için neler yapabiliriz? Bugün bunlardan bahsedeceğiz.

Gıdaların tazeliğini koruyarak muhafaza etmenin en kolay yolu tabi ki dondurmak. Dondurulan gıdalar, içerisinde besinlerin bulundurduğu mikroorganizma faaliyetlerini azaltması sebebiyle besin değeri kaybını önemli oranda önlemektedir. Tabi ki bunu tam anlamıyla sağlayabilmek için gıdaları hem dondurma hem de çözdürme aşamasında usulüne uygun yapmamız gerekiyor.

İlk olarak çözülen gıdaları tekrar dondurmamalıyız

Donduracağımız sebze ve meyvelerin zedelenmemiş ve taze olması mutlaka önemli. Gıdaların uzun süreli dayanmasını sağlayacak ve daha sağlıklı bir tercih olacaktır. Temizlenen gıdaların bazılarına şok haşlama işlemi yaparak sebzelerin renklerini koruyabilir ve bakteri oranını da azaltmış olacaksınız.

Ispanak, kabak, lahana,fasulye, bezelye, taze fasulye, havuç, karnabahar, biber ve kereviz gibi sebzeleri dondurmadan önce 2-3 dakika haşlamak yeterlidir. Haşladığınız bu sebzeleri buzluğa koymadan önce suyunun iyice süzüldüğünden emin olamlı ve gerekirse kağıt havlu ile fazla suyunu almalısınız. Hazırladığımız bu gıdaları mutlaka kullanacağımız kadar, bir kerede pişirilecek porsiyonlar halinde koymalıyız. Çünkü çözdürdüğümüz bu gıdaları bir daha dondurmamalıyız. Dondurucuya eğer meyve koyacaksınız kesinlikle meyveleri haşlamamalısınız. Taze ve zedelenmemiş olanları seçip, yıkayıp, kabuklarını soyduktan sonra doğrayabilir ve içerisinde hava kalmayacak şekilde buzdolabı poşetlerinde muhafaza edebilir ve dondurucuya koyabilirsiniz. Böylelikle meyveler çözüldüğünde koyduğunuz günkü kadar taze ve lezzetli kalmış olacak.

Etleri dondururken dikkat

Etleri dondururken sebze ve meyvelere verdiğimiz önemi ete de vermeliyiz. Etleri muhakkak bir kere kullanılacak şekilde porsiyonlara ayırmalıyız. Etleri dondurmadan önce kesinlikle etin dışının hava almayacak şekilde sarılması veya muhafaza edilmesi gerekmektedir. Bu eti dondurmada en önemli noktalardan biri olarak kabul edilebilir. Çünkü eğer eti bu şekilde muhafaza etmezsek etin açıkta kalan kısımlarında donma yanığı oluşacaktır. Donma yanığı açık pembe ve süngere benzer bir tabaka şeklindedir. Donma yanığı olan kısımda bozulma ve besin değerinde kayıplar meydana gelir. Aynı zamanda etin lezzetinde de değişiklik gerçekleşir. Sonuç olarak et her anlamda lezzetini kaybetmiş demektir.

Dondurucuda ekmek saklamak mümkün

Eğer ekmeklerinizi uygun şekilde dondurursanız 2-3 ay süre ile tazeliğini koruyacaktır. Ekmekler dondurucuya ne kadar taze konulursa çıktığında da hemen hemen aynı tazelikte olacaktır. Böylelikle dilediğiniz zaman çıkarıp tüketebilirsiniz. Küflenmeleri ve bayatlamaları bu yöntemle önleyebilir ve ekmek israfının önüne geçmiş olursunuz.

Ekmekleri bütün halinde dondurmak tazelik açısından daha etkili bir yöntem olacaktır ancak dondurucunuzda çok yer kaplamasını istemiyor ve çıkardığınızda kolay kullanılabilir şekilde bulmak istiyorsanız dilimlediğiniz ekmeklerinizi buzdolabı poşetinde dondurabilirsiniz. İnce dilimlenmiş ekmekler her zaman daha çabuk donacak ve çözülecektir dilerseniz ekmekleri bu şekilde dondurarak bayatlamadan donmasını sağlayabilirsiniz.

Donmuş etler çözdürürken onları direkt dışarıda bekletmelisiniz

Gıdaları dondururken ne kadar dikkat ettiysek çözdürürken de aynı dikkat ve özeni göstermeliyiz. Sebzeleri pişireceğiniz zaman çözdürmeden suya atmak daha doğru bir yöntemdir. Donmuş sebzeler, taze sebzelere oranla pişirme süresi 3 kat daha kısadır.

Dondurulmuş etleri (kırmızı et, tavuk, balık gibi) kullanmadan önce mutlaka çözdürmelisiniz. Donmuş etleri çözdürme yöntemi olarak yapılan en sık ve sağlıksız yöntem oda sıcaklığında bekletmektir. Çünkü oda sıcaklığında bekletilen etin yüzeyinde mikroorganizmalar hızla üremekte ve etin mikrobiyal yükünde hızla artmış olmaktadır. Eti çözdürmede en sağlıklı yöntem dondurucudan çıkarılan et, buzdolabının soğutucu kısmında zaman sıkıntısı olmadan çözdürmektir. Eti kullanacağınız zaman muhakkak bu yöntemle çözdürmeniz çok daha sağlıklı olacaktır. Dondurulmuş etlerin çözdürülmesi için kullanılabilecek bir diğer yöntem de sıcak su banyosudur. Etleri su geçirmeyecek bir kaba koyduktan sonra sıcak su bulunan bir tencereye yerleştirilerek kısa sürede çözdürebilirsiniz. Bir başka pratik yöntem ise etleri mikrodalga fırında düşük sıcaklıkta çözdürmektir. Dondurulmuş ekmekler çözülme sırasında etler kadar mikrop üretimine uygun bir ortam oluşturmayacakları için oda sıcaklığında bekletebilirsiniz. Ekmekler belli oranda çözüldükten sonra tost makinesiyle çözdürme işlemini hızlandırmayı tercih edebilirsiniz.

Bu yöntemler ile dondurucunuzda gıdaların tazeliğini, lezzetini koruyabilir ve sağlığınız için tehdit oluşturan mikropların oluşumuna engel olabilirsiniz. Gıdaları aldıktan sonra hemen tüketmek zorunda değilsiniz. Dondurucuda muhafaza ettiğiniz gıdaları verdiğimiz yöntemlere uygun dondurup, çözdürdüğünüz zaman canınızın istediği gıdalara çabucak ulaşabilir ve lezzetli yemekler yapmaya devam edebilirsiniz.