Yeni Üyelere Özel %10 İndirim: HOSGELDİN10
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Yeni Üyelere Özel %10 İndirim: HOSGELDİN10
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Hindistan Cevizi Yağı: Ev Yapımı Doğal Kozmetik Tarifleri

Hindistan Cevizi Yağı: Ev Yapımı Doğal Kozmetik Tarifleri

Organik Hindistan Cevizi Yağı Baş Rolde

Özellikle son dönemde doğal ürünlere dönüşün önem kazanması ve “yiyemediğimi cildime de sürmem” diyenlerin giderek artmasıyla, ev yapımı doğal kozmetikler ve bunların temel malzemelerinden Hindistan cevizi yağı her zamankinden daha popüler hale geldi. Mutfakta da sayısız kullanım alanı olan Hindistan cevizi yağı, kırışıklık gidericiden tıraş kremine, sinek kovucudan doğal deodoranta bakım rutinlerinde de adeta vazgeçilmez. Hindistan cevizi yağının içindeki yağ asitleri nemlendirici özelliklerinin yanı sıra, antibakteriyel özellik de taşıyor. Bu nedenle saç ve cilde uygulandığında temizleyici etki de gösteriyor. Özellikle organik Hindistan cevizi yağı, doğallık konusunda titiz olanların içini rahat ettiriyor.

Tariflerimize geçmeden önce gelin, ev yapımı kozmetik dünyasının temel bileşenlerini ve ne işe yaradıklarını kısaca öğrenelim.

Ev Yapımı Doğal Kozmetikler İçin Temel Malzemeler

Ev yapımı doğal kozmetik tariflerinde organik Hindistan cevizi yağının yanı sıra, sıkça karşınıza çıkan farklı malzemeler de vardır. Tıpkı yemek yapar gibi, bu malzemeler hakkında da genel bilgi sahibi olduğunuzda, karşınıza çıkan farklı tarifleri rahatlıkla hazırlayabilirsiniz.

– Yumuşatıcı, nemlendirici ve onarıcı yağların başında Hindistan cevizi yağı gelir. Alternatif olarak kakao yağı, ahududu yağı ve Shea Butter da kullanılabilir.

– Karışımları seyreltmek ve daha kolay uygulanabilir hale getirmek için zeytinyağının yanı sıra badem yağı, kayısı çekirdeği yağı gibi çekirdeklerden üretilen malzemeler kullanılabilir.

– Portakal yağı, limon yağı, biberiye yağı, lavanta yağı, nane veya okaliptüs yağı gibi esansiyel yağlar, karışıma hoş koku vererek kullanım deneyimini artırır.

– Buğday özü yağı ve badem yağı, çok güçlü E vitamini depoları olduğu için, onarıcı ve yenileyici kremler ve bakım kürlerinde kullanılır.

– Seyreltmek gibi bazen karışımları kalınlaştırmak da gerekir. Balmumu bu amaçla kremlerde ve losyon tarzı tariflerde sıkça karşınıza çıkabilir.

– Esmer şeker ve kaya tuzu, el ve ayak bakımı, diz ve dirsek tarzı bölgelerde kullanılan scrub’larda kullanılır.

– Deniz tuzu doğal bir saç şekillendiricidir. Ev yapımı saç şekillendirme tariflerinde sıkça karşımıza çıkar.

İngiliz karbonatı kokuları emer ve sürtünme etkisiyle temizlikte de kullanılır. Bu iki farklı nedenle iki farklı tip tarifte yer alır. Bunlar sırasıyla ev yapımı deodorantlar ve diş macunlarıdır.

– Nişastalar nemi emer. Bu nedenle deodorant tariflerinde sıkça kullanılır.

Püf noktası:

Nasıl ki yemek yaparken malzeme seçimi yemeğin lezzetini ve besleyiciliğini birebir etkiliyorsa, ev yapımı doğal kozmetik tariflerinde de malzeme seçimi çok önemlidir. Güvenilir kaynaklardan elde edilen, kaliteli ve taze malzemeler, bakım tariflerinizin de daha iyi sonuç vermesini ve olası yan etkilerin en aza inmesini sağlar. Kullanılan malzemelerin katkısız olması ise, ev yapımı doğal kozmetik tariflerinin olmazsa olmazıdır. Bu nedenle özellikle tariflerinizin baş rolü olan Hindistan cevizi yağınızı iyi bir kaynaktan almaya önem vermelisiniz.

Şimdi gelin Hindistan cevizi yağının başrolde olduğu doğal kozmetik tariflerimize göz atalım.

Ev yapımı deodorant

2 çorba kaşığı organik Hindistan cevizi yağı

1 çorba kaşığı karbonat

1 çorba kaşığı patates veya mısır nişastası

Birkaç damla lavanta yağı

Karbonat ve nişastayı karıştırın. Küçük bir kapta Hindistan cevizi yağını yumuşayıncaya kadar hafifçe ısıtın. Karbonat-nişasta karışımını içine ekleyerek pürüzsüz bir karışım elde edene kadar iyice karıştırın. Bir noktada üzerine lavanta yağını damlatın. Karışımı küçük bir eski dudak balmı kabı veya bir cam kavanoza alın. Önce oda sıcaklığına gelmesini bekleyin ve sonrasında birkaç saat boyunca buzdolabında bekletin. Karışım donduğunda ev yağımı doğal deodorantınız hazır! Bu karışımı bir spatula yardımıyla veya elinizle alarak koltukaltınıza uygulayabilirsiniz. Dilerseniz kaptan kalıp halinde çıkartıp bir kağıt ile sararak direkt teninize de sürebilirsiniz. Hindistan cevizi yağı ısındıkça yumuşayacaktır. Bu nedenle buzdolabında muhafaza etmeyi düşünebilirsiniz. Karışım çok yumuşak olursa, bir sonraki seferde içindeki nişasta oranını ayarlayabilir veya sıcakken balmumu ekleyebilirsiniz.

Ev yapımı nemlendirici

½ su bardağı organik Hindistan cevizi yağı

2-3 damla buğday özü yağı

2-3 damla lavanta veya dilediğiniz bir diğer esansiyel yağ

Hindistan cevizi yağınız donmuş durumdaysa, tarife başlamadan önce benmari usulü olacak şekilde, hafifçe ısıtın ve yumuşamasını sağlayın. Diğer yağları da içine ekleyin. Bir çırpıcı yardımıyla, krem kıvamını alana kadar çırpın. Sonrasında küçük miktarlar halinde yüzünüze uygulayın.

Ev yapımı gece nemlendiricisi

1 tatlı kaşığı organik Hindistan cevizi yağı

2-3 damla lavanta yağı

Hindistan cevizi yağı ve lavanta yağını karıştırın. Gece yatmadan evvel yüzünüze uygulayın. 5 dakika kadar sonra cildiniz tarafından emilmeyen kısmının gitmesi için ılık suyla yüzünüzü yıkayın ve temiz bir havlu ile kurulayın. Hindistan cevizi yağı cildinizin nemlenmesini sağlayıp yenilenme sürecini hızlandırırken, lavanta da kokusuyla güzelce uyumanıza yardımcı olacak.

Ev yapımı diş macunu

2 tatlı kaşığı organik Hindistan cevizi yağı

2 tatlı kaşığı karbonat

8-10 damla nane veya okaliptüs yağı

Tercihe göre yarım tatlı kaşığı beyaz kil

Hindistan cevizi yağınızı karıştırmaya müsait hale gelecek şekilde ısıtarak yumuşatın. Diğer tüm malzemeleri içerisine ilave ederek iyice karıştırın. Kil eklemek malzemelerin daha etkin hale gelmesini sağlar ancak bulmak çok kolay olmayabilir. Ekleyecekseniz, kili iyice erittikten sonra malzemelere eklemelisiniz. Tümü iyice karıştıktan sonra, diş macununuz hazır demektir. Cam kavanozda ve banyonuzda saklayacağınız ev yapımı diş macununuzu 1 aya kadar kullanabilirsiniz.

Ev yapımı şampuan

1 bardak rendelenmiş doğal zeytinyağı sabunu

½ bardak organik Hindistan cevizi yağı

½ bardak Hindistan cevizi sütü

50 damla kadar kokusu hoşunuza giden esansiyel yağ

Hindistan cevizi yağını ve sütünü aynı kapta benmari usulüyle düşük sıcaklıkta yavaş yavaş eritin. Arada yavaş yavaş karıştırın. Üzerine ince ince rendelediğiniz doğal zeytinyağı sabununu ekleyin. İyice karıştırın ve sabunun yağlar ile iyice iç içe geçmesini sağlayın. Üzerine esansiyel yağınızı ekleyin ve tekrar iyice karıştırın. Siz karıştırırken hafifçe soğuyacak olan bu karışım, oda sıcaklığına geldikçe kıvam alacaktır. Elinizle içinden alacağınız şekilde bir kavanoza koyabilirsiniz.

Bu karışım saçlarınıza yumuşaklık verir ve daha sağlıklı bir hisse kavuşmasını sağlar. Ancak herkesin saçı birbirinden farklıdır. Bu nedenle, yağ oranlarını kendi saçınıza göre ayarlayabilirsiniz. İnce saçlarda Hindistan cevizi yağı oranını azaltabilir, uzun, kalın ve kıvırcık saçlarda artırabilirsiniz.

Ev yapımı saç maskesi

1 çorba kaşığı organik Hindistan cevizi yağı

1 çorba kaşığı doğal ve katkısız bal

İki malzemeyi birbiriyle karıştırdığınızda saç maskeniz hazır olmuş olacak. Bu kadar basit. Uygulama aşamasında saç diplerinizi hafifçe ıslatıp, sonrasında maskenizi sürebilirsiniz. Islak veya kuru saça uygulayabileceğiniz bu maskeyi, saçlarınızı topuz yapıp en az yarım saat tutun. Sonrasında her zamanki şampuanınızla yıkayın.

Saçlarınızın tipine göre bu maskeyi kullanma sıklığınızı değiştirebilirsiniz. Genellikle haftada 1 defa yeterlidir. Ancak saçlarınız çok kuru veya çok yağlı ise, Hindistan cevizi yağını sık kullanmak dökülmeye neden olabilir. Bu sebeple, çok yoğun kullanımdan kaçının.

Ev yapımı yüz maskesi

1 çorba kaşığı organik Hindistan cevizi yağı

2 çorba kaşığı yulaf unu

1 çorba kaşığı bal

1 yumurtanın sarısı

Yumurta sarısı hariç diğer malzemeleri güzelce karıştırın. Hindistan cevizi yağı katı ise, benmari usulüyle hafifçe ısıtarak yumuşatın. En son içine yumurta sarısını ekleyerek karıştırmayı sürdürün. Yumurtayı eklerken karışımınızın sıcak olmaması gerekiyor ki, yumurta pişerek katılaşmasın ve içindeki vitaminler karışıma geçebilsin. Tüm malzemeler kremsi bir kıvama geldiğinde maskeniz hazır olacak. Maskenizi yüzünüze sürüp 15 dakika kadar bekleyin. Ardından ılık su ile iyice yıkayıp cildinizi kuru bir havlu ile silin.

Ev yapımı dudak bakımı

2 çorba kaşığı organik Hindistan cevizi yağı

2 çay kaşığı buğday özü yağı

½ çorba kaşığı bal

½ çorba kaşığı balmumu

Hindistan cevizi yağını ve balmumunu aynı kap içerisinde benmari usulüyle ısıtıp sıvı hale getirin. Ardından kabı ateşten alıp içine buğday özü yağı ve balı ekleyin. Dudağınızda hoş bir koku isterseniz, bu karışımı dilediğiniz bir esansiyel yağ ile de zenginleştirebilirsiniz. Karışımı temiz ve miktarına uygun bir cam kavanoza veya daha önce kullandığınız bir krem kutusuna koyun. Karışım oda sıcaklığına geldikçe sertleşecektir. Sonrasında birkaç saat de buzdolabında bekleterek, ardından dudaklarınıza sürebilirsiniz. Tercihinize göre balmumu miktarını artırıp daha kıvamlı hale getirebilir veya tam tersi Hindistan cevizi yağını daha fazla koyarak daha yağlı bir his elde edebilirsiniz.

Ev yapımı sinek kovar

ORganik Hindistan cevizi yağı

Nane yağı

Biberiye yağı

Hindistan cevizi yağının içine bu yağlardan birkaç damla ekleyerek iyice karıştırın ve cildinize sürün. Bu karışım hem sinek ve böceklerin en fazla olduğu yaz döneminde güneşten yorulan cildinizi nemlendirecek hem de uçan ve yürüyen küçük dostlarımızı bedenimizden uzak tutarak, konforlu bir şekilde vakit geçirebilmemizi sağlayacak.

Ev yapımı topuk scrub

½ tatlı kaşığı organik Hindistan cevizi yağı

½ tatlı kaşığı Shea butter

½ bardak deniz tuzu

1 çorba kaşığı normal toz sofra tuzu

2 çorba kaşığı zeytinyağı

Birkaç damla nane yağı

Malzemelerin tümünü iyice karıştırın. Ardından topuklarınızı nemlendirdikten sonra karışımı uygulayın. Birkaç dakika boyunca ovduktan sonra ılık suyla yıkayın. Bu karışımı, elleriniz ve dirsekleriniz için de yumuşatıcı ve ölü derilerden temizleyici bir scrub olarak kullanabilirsiniz. Ancak bu bölgelerin derisi daha hassas olduğu için, tuz yerine daha küçük taneli olan toz şeker kullanabilirsiniz.

Hindistan cevizi yağı ile yapılan kolay ve pratik tarifleri derledik. Bununla birlikte, doğal kozmetik tarifleri de tıpkı yemek tarifleri gibi, yapan kişinin eline, kullanılan malzemeye ve tercihlere göre değişiklik gösterir. Temel malzemelere aşina olduktan sonra, siz de kendi özgün tariflerinizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Bununla birlikte unutmamak gerekir ki, her insanın bedeni, cildi, saç yapısı birbirinden farklıdır. Bu nedenle tariflerinizi uygulamadan önce, küçük bir bölgede test ederek etkisini görebilir, herhangi bir alerji oluşturup oluşturmadığını görerek, sonrasında gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.