Yeni Üyelere Özel %10 İndirim: HOSGELDİN10
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Yeni Üyelere Özel %10 İndirim: HOSGELDİN10
500 TL üzeri ücretsiz kargo
İçinden Sağlık Fışkıran Çay: Matcha Çayı Nedir? Ne işe yarar?

İçinden Sağlık Fışkıran Çay: Matcha Çayı Nedir? Ne işe yarar?

Japonya’ya özgü bir tip yeşil çay olan matcha, içinden sağlık fışkıran çay olarak tanımlanıyor. Japon çay seremonilerinin vazgeçilmezi olan bu çay, Budist rahiplerince meditasyon öncesinde konsantrasyonu artırmak ve zihni arındırmak için içiliyor. Matcha çayını elde etmek için çay yaprakları toplanmadan evvel 2-4 hafta arasında gölgede bırakılıyor ve bu şekilde bitkinin daha yoğun klorofil salgılaması sağlanıyor. Bu şekilde matcha o özel yeşil rengine kavuşmasının yanı sıra, kuvvetli tadını ve yüksek antioksidanlarını da elde ediyor. Yapraklar sonrasında el değirmenleri ile nazikçe toz haline getiriliyor.

Matcha çayının faydaları nelerdir?

Matcha çayı içerdiği yüksek orandaki antioksidan ile meşhur olmuştur. Birçok meyve sebzeden daha çok antioksidan içeren matcha, hücrelere zararlı olan ve hastalıklara davetiye çıkaran bileşiklerin vücudumuzdan temizlenmesine yardımcı olur. Bununla birlikte, Hayfene olarak sizlere sunduğumuz, Karadeniz’de yetiştirilen matcha çayının antioksidan seviyesi, standart matcha çayındakinin yaklaşık 3 katıdır. 100 gram başına 5320 mg antioksidan içeren bu özel ürünü detaylı incelemek isterseniz analiz raporumuza da ulaşabilirsiniz.

Matcha’yı matcha yapan antioksidan özelliği ve Hayfene’de bunlardan bolca var! Fakat bu çayın farklı faydaları da bulunuyor. Örneğin matcha’nın karaciğer üzerindeki muhtelif hasarları önleyebildiğine dair çalışmalar bulunuyor.

Matcha çayı içeriğindeki yüksek kafein oranı ile, metabolizmanın hızlandırılmasına katkı sağlıyor. Bu nedenle zayıflamak ve yağ yakmak isteyenlerin diyetlerinde kendine yer buluyor. Ayrıca vücuda enerji vererek dinç kalmayı sağlıyor.

Matcha çayının kolesterol üzerinde de olumlu etki yaptığı düşünülüyor. Damar tıkanıklığına ve kalp hastalıklarına yol açan kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olduğuna dair araştırmalar yapılmış durumda.

Matcha ayrıca, A, B, C, E vitaminleri ve karoten bakımından da zengindir.

Gördüğünüz gibi maça çayının pek çok faydası bulunuyor. Sizler de bunlardan faydalanmak için Hayfene markalı, yüksek antioksidan seviyeli, taze ve kaliteli matcha çayından sipariş edebilirsiniz.

Matcha çayı nasıl demlenir?

Matcha çayını hazırlarken, çayın uzun uzun demlenmesine gerek yoktur. Bir çay kaşığı kadar çayı bir fincan kaynamış suya atarak güzelce karıştırmak yeterlidir. Orijinalinde, toz halindeki çay özel bir bambu aletle çırpılarak köpüklü bir içecek şeklinde tüketilir.

Dilerseniz, matcha çayı ile latte de yapabilirsiniz. Çayınızı sıcak su ile çırptıktan sonra, üzerine bir miktar süt ilave ettiğinizde lezzetine şaşıracaksınız.

Farklı bir matcha çayı deneyimi için ise, soğuk çay tarifimizi deneyebilirsiniz. Daha önce Sağlıkla Serinleyin: Soğuk Çay Tarifleri isimli makalemizde anlattığımız bu leziz tarifi denemek için tıklayın.

Matcha çayının kullanım miktarı konusunda özel bir kısıtlama yoktur ancak elbette, çok sağlıklı ve faydalı bile olsa her gıdayı aşırı tüketmenin kimi beklenmedik etkileri olabilir. Bu nedenle ölçülü olmak gerekir. Diğer bitkisel çaylarda da olduğu gibi ideali, günde bir iki fincandan fazla tüketmemektir.

Bununla birlikte, bitkilerin şifalı özelliklerinden faydalanmak için öncelikle doktorunuza danışmanızı tavsiye ediyoruz. Gebeyseniz ya da emziriyorsanız, düzenli ilaç kullanıyorsanız, kronik bir hastalığını varsa veya böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız, bu ve benzeri içerikleri dikkatle kullanmanız büyük önem taşıyor.