Yeni Üyelere Özel %10 İndirim: HOSGELDİN10
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Yeni Üyelere Özel %10 İndirim: HOSGELDİN10
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Karabiber Hakkında

Karabiber Hakkında

2500 yılı aşkın süredir baharat olarak kullanılan karabiberin bugün kolayca ulaşabileceğimiz, yemeklerimize hoş koku ve tat katan bir “bahar” olana kadar çok tehlikeli yolculuklardan geçtiğini, uğruna servetlerin kaybedildiğini, hazinelerin kazanıldığını, bir kıtanın keşfedilmesine vesile olduğunu, ilk borsanın, ilk sömürgeciliğin, ilk merkez bankasının, ilk iş bulma kurumunun ve hatta kapitalizmin başlangıcına sebep olduğunu biliyor muydunuz?

İşte yüzyıllar süren bu tehlikeli yolculukta ilk ulaşılmak istenen baharatlardan biri olan karabiber, şimdilerde hemen her restoranın masalarında, hepimizin evlerinde bulunuyor. Bugün evimizden eksik etmediğimiz karabiber, zamanında gramı gümüşle, hatta altınla eşdeğer tutulan önemli bir baharattı. Anavatanı Hindistan’ın güneyinde bulunan Malabar bölgesi olarak bilinen karabiber, aslında bir sarmaşık türü. Salkımdaki biberler kızarmaya başladığında toplanıyor, bir gece oda sıcaklığında bekletiliyor ve ertesi gün dezenfekte edilmek için kaynar suya batırılıyor. Böylece biber taneleri fermente olmaya başlıyor ve ilk başta kırmızı olan tanecikler siyaha dönüşüyor.

Karabiberin halk arasında bilinen 4 farklı rengi mevcut. Bunlar kara, beyaz, yeşil ve kırmızı… Bilinmeyen detay ise kırmızı tane biber diye anılan biberin karabiber ailesi olan “piperis” ailesinden değil, “schinus” ailesinden geldiği, yani aslında bir karabiber çeşidi olmadığı. Kırmızı tane biber diye anılmasının nedeni, yalnızca form olarak karabibere benziyor olması…

Türkiye’de karabiber, tıpkı tuz gibi, neredeyse her yemeğe eklenen ve yakıştığı düşünülen bir baharat türü. Kullanımı da oldukça yaygın… Yine de kullanım alanlarını sıralayacak olursak şunları söyleyebiliriz: Baharatlı kek, sütlü çay, domates ve domatesli soslar, krema, limonlu biftek, deniz ürünleri (yengeç, ıstakoz, okyanus lokumu), ördek, çorba, yahni, av hayvanları.

Karabiber Hakkında Bunları Biliyor muydunuz?

* Bir şeyin değerli olduğunu anlatmak için kullanılan deyiş: “Karabiber gibi pahalı!”

* Fatih Sultan Mehmet zamanında sarayda bir ayda 10 okka, yani 13 kilo karabiber kullanılırdı.

* Bir rivayete göre, 15. yüzyılda, tek bir karabiber çuvalının bir insan hayatından daha değerli olduğu söyleniyor.

* Yves Saint Laurent’in Opium adlı ünlü parfümü, karabiber içeriyor.

Baharatlar kategorimize geri dönebilir ya da Beyaz Tane Biber hakkında bilgi alabilirsiniz.