Yeni Üyelere Özel %10 İndirim: HOSGELDİN10
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Yeni Üyelere Özel %10 İndirim: HOSGELDİN10
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Karanfil Nedir? Karanfilin Faydaları Nelerdir?

Karanfil Nedir? Karanfilin Faydaları Nelerdir?

Karanfil Nedir?

Karanfil, bilimsel adı Syzygium aromaticum olan bir bitkidir. Endonezya menşeili olan bu bitki günümüzde Bangladeş, Endonezya, Hindistan, Madagaskar, Pakistan, Sri Lanka ve Zanzibar’da üretilmekte ve dünyaya ihraç edilmektedir. Herdem yeşil olan karanfil bitkisi yıl boyu bulunabilmektedir.

Karanfil, yaprağından yağına, kuru tomurcuklarından dallarına kadar her parçası farklı alanlarda kullanılabilen bir bitkidir. Karanfil, yemekler ve sıcak içecekler gibi gıdai alanda kullanıldığı gibi geleneksel tıp ve kozmetik alanları gibi gıdai olmayan alanlarda da kullanılmaktadır.

Karanfilin faydaları nelerdir?

Ağız sağlığı

Araştırmacılar, karanfil yağının ağız sağlığı üzerindeki etkilerini incelmeye devam ediyorlar. Bilhassa plak oluşumu ve antibakteriyel özelliği konusunda araştırmalar olumlu sonuçlar vermekte. Yapılan araştırmalarda karanfilli ağız gargarası ile piyasada satılan ağız gargarasının aynı etkililğe sahip olduğu ortaya konmuştur. Buna ek olarak karanfilli gargaranın diğerlerine göre ağızdaki bakteri oluşumunun daha fazla önüne geçtiği de bulgular arasındadır.

Diyabet

Fareler üstünde yapılan bir araştırmada karanfilin etken maddelerinden birinin fare kas hücrelerindeki insülin direncini düşürdüğü ortaya çıkmıştır.

Diyabet hastası olan farelere ise aynı etken madde verildiğinde daha az insülin direnci, güçlenmiş glukoz töleransı, insülin salgılanması ve beta hücre fonksiyonları gözlenmiştir.

Obezite

Fareler üzerinde yapılan başka bir araştırmaya göre karanfilin obezite üzerinde de pozitif yönde etkisi bulunmaktadır. Karanfil ekstraktı tüketen farelerin, karanfil kullanmayan kontrol grubuna nazaran daha az kilolu, daha az göbek yağlı ve daha az karaciğer yağına sahip olduğu ortaya çıkmıştır.

Cilt sağlığı

Karanfil yağının cilt üstündeki bakterilere karşı olması sayesinde ciltte oluşabilecek sivilcelere karşı etkili olduğu ortaya çıkmıştır. İki çay kaşığı bal ve üç damla karanfil yağını karıştırıp sivilcenin üstüne sürün. Sonrasında yüzünüzü tekrar su ile yıkayın.

Antioksidan

Karanfil, antioksidan bakımından oldukça verimlidir. Bu sebeple bağışıklığınızın güçlenmesi ve hastalıklara karşı karanfil kullanmanızın faydası olacaktır.

Sindirim sağlığı

Karanfilin en yaygın kullanıldığı ve geleneksel olarak da en bilinen özelliği sindirime yardımcı olmasıdır. Hazımsızlık, araba tutması, şişkinlik gibi problemlerin çözümünde karanfil büyük fayda sağlamaktadır.

Tansiyon düşürücü

British Journal of Pharmacology’de 2015 yılında yayınlanan makaleye göre karanfil yağının içindeki etken maddelerden biri olan eugenol tansiyon düşürücü etkiye sahip olabileceği ortaya konmuştur.

Karanfil çayı nasıl yapılır?

Karanfil tüketmenin yollarından bir tanesi de karanfil çayı yapmaktır. Karanfil çayını evde kendiniz rahatlıkla yapabilir ve karanfilin tüm faydalarından nasibinizi alabilirsiniz. Karanfil çayı yapmak için bir çorba kaşığı Hayfene kuru karanfili havanda ezin ya da Hayfene Toz Karanfili bir bardak kaynar suyun içine atın ve üç ila beş dakika arası bekleyin. Daha sonrasında bir süzgeç yardımı ile çayınızı süzüp yeni bir bardağa alın. Bu sırada dilerseniz karanfilin yanında başka baharatlar da ekleyerek kendinize güzel bir baharat çayı hazırlayabilirsiniz. Karanfil çayınızı tatlandırmak isterseniz içine beyaz şeker ya da bal ekleyebilirsiniz. Daha farklı bir tatlandırma yöntemi için ise stevia yapraklarını kullanmanızı tavsiye ederiz.

Karanfil çayı ile ilgili en çok merak edilen ise “karanfil çayı zayıflatır mı?” sorusunun cevabıdır. Karanfil çayının direkt olarak zayıflatacağını söylemek doğru olmasa da yukarıda bahsettiğimiz gibi karanfilin obeziteye karşı önlemde önemli bir yeri olduğunu hatırlatmakta fayda var.