Yeni Üyelere Özel %10 İndirim: HOSGELDİN10
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Yeni Üyelere Özel %10 İndirim: HOSGELDİN10
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Korona Döneminde Ramazan Alışverişi

Korona Döneminde Ramazan Alışverişi

Bu yıl Ramazan ayının korona salgınına rastlaması ve bu kapsamda alınan önlemler, pek çok alışkanlığımızı da farklı şekilde hayata geçirmemize neden oldu. Artık pide kuyruklarında beklememek için evde Ramazan pidesi tarifi hazırlıyoruz, aynı iftar sofrası etrafında olmasa da görüntülü konuşma teknolojileri sayesinde ailelerimizle buluşuyoruz. Bu noktada, Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden olan alışveriş keyfinin de, her zamankinden biraz daha farklı ve daha bilinçli şekilde yapılması gerekiyor. Bu makalemizde korona döneminde hem kendinizin hem çevrenizin sağlığını göz önünde bulundurarak, alışverişlerinizde takip edebileceğiniz belli başlı kural ve önerileri derledik.

Ramazan Alışverişine Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

• Öncelikle, sokağa çıkma sıklığını azaltmak ve virüse maruz kalma ihtimalini düşürmek için, alışveriş periyodlarınızı uzatmak gerekiyor. Bunun için dikkatlide bir alışveriş listesi oluşturarak, en az 2 haftalık ihtiyaçlarınızı toplu olarak bir kerede almak doğru adım olacaktır.

• Alışveriş listenizi telefonunuza değil, bir kağıda not edin. Böylece çarşı pazarda farklı yerlere temas ettiğiniz sırada, gün içinde pek çok kez kullandığınız telefonunuza dokunmak zorunda kalmazsınız. Kağıt listenizi işiniz bittiğinde atabilirsiniz.

• Türkiye’de mecbur tutulduğu üzere, marketlere ve kalabalık alanlara girerken maske takmalısınız. Maskenizin ağız ve burnunuzu kapattığından emin olmalı, dışarıda bulunduğunuz süre içinde tıpkı yüzünüz gibi, maskenize de dokunmamalısınız.

• Market arabalarının tutma kolları, çok sayıda kişinin en çok temas ettiği alanlardır. Mümkünse, bu aletleri kullanmaktan kaçınmak için kendi filenizi veya torbanızı yanınızda götürün.

• Alacağınız ürünleri ellerinizle değil, gözünüzle seçin ve dokunduğunuz ürünü alın. El temasının sınırlandırıldığı, paket içerisinde satılan ürünleri almaya gayret edin.

• Bu sene birbirimize iftara, misafirliğe gitmeyeceğiz. Bu nedenle aldıklarınızın miktarını ona göre ayarlayın. Aşırı alışverişten sakının ki, özellikle Ramazan döneminde kimse erzaksız kalmasın.

• Markette herhangi bir alana dokunduktan sonra, evinize gelip ellerinizi iyice yıkayana kadar, elinizi yüzünüze kesinlikle götürmemeye azami özen gösterin.

• Eve geldikten sonra aldığınız ürünlerin ambalajlarını mümkün olduğunca atıp, evdeki kendi kutu ve saklama kaplarınıza alın.

• Eşyaları yerlerine yerleştirdikten sonra, alışveriş paketlerini koyduğunuz tezgah ve yüzeyleri güzelce silin.

• Her aşamadan sonra ellerinizi önerilen 20 saniye kuralına uygun olacak şekilde su ve sabunla yıkamayı ihmal etmeyin.

Korona Dönemi İçin Ramazan Alışverişi Listesi

Ramazan dönemini evde geçiriyor olabiliriz ancak doğru beslenmeyle hem bedenimizin sağlığını koruyup hem de keyifli sofralar kurmaya devam edebiliriz. Ramazan’ın olmazsa olmazları ve alternatif lezzet önerilerini içeren Ramazan alışveriş listemiz şu şekilde.

Yağlar: Zeytinyağı, ayçiçek yağı ve tereyağın yanı sıra, sağlıklı tarifler için kabak çekirdeği yağı ve bağışıklık güçlendirici çörek otu yağını da listenize ekleyebilirsiniz.

Bakliyatlar: Mercimek, nohut, bulgur, pirinç gibi bol bereketli ve uzun süre saklanan kuru gıdalar hem korona dönemi hem de Ramazan için çok uygun. Benzer tat ve besin değerleri için kinoa ve chia tohumu gibi şeyleri de deneyebilirsiniz.

Şekerler: Tatlı ve muhallebiler Ramazan’ın olmazsa olmazı. Mümkünse daha az hareket ettiğimiz bu dönemde, kan şekerimizi daha dengeli hale getiren esmer şekeri tercih edelim. Ayrıca hurma, günkurusu, doğal çilek kurusu, doğal mango kurusu gibi ürünleri de atıştırmalık şekerlemelerin yerine tercih edebilirsiniz.

Çaylar ve kahveler: Çay ve kahve stoklarınızı kontrol etmekte fayda var ancak normaldeki misafir trafiğimiz bu sene olmayacağından, gereksiz alımdan kaçınalım. Alternatif olarak, vücudu dinlendiren anti-stres çayı, sindirimi destekleyen papatya çayı, yağ yakımına destek veren tarçın çayı gibi bitki çaylarına göz gezdirelim.

Un ve kuru malzemeler: İrmik, makarna, buğday unu, nişasta gibi temel gıdalarımızı kontrol ederek listemize ekleyelim. Hamur kabartmada kullanılabilecek karbonatı listeye ekleyelim.

Salçalar: Domates ve biber salçalarımızın yanı sıra, kuru domates gibi farklı ürünlerle Ramazan soframıza renk katabiliriz.

Konserve ve dondurulmuş sebzeler: Uzun süre dayanan konservelenmiş veya dondurulmuş bezelye, nohut, bamya ve benzeri sebzeleri tercih etmek, her hafta sebze alışverişine çıkmanızın önüne geçer.

Bal ve reçeller: Baharın taze meyvelerinin yerini tutmaz ancak bağışıklığımıza iyi gelecek kaliteli ballar ve ağzımızı tatlandıracak reçeller de Ramazan alışverişinde tercih edilebilir.

Tuzlar: Klasik sofra tuzunun yanı sıra, evde yapılacak farklı tariflere uygun deniz tuzu ve kaya tuzu da gerekli olabilir.

Kahvaltılıklar: zeytin, peynir, yumurta, soslar, helva, tahin pekmez gibi iftar ve sahur sofralarının olmazsa olmazı kahvaltılıkları da, en az iki haftalık miktarlarda tercih edebilirsiniz.

Baharatlar: Pul biber, karabiber, kuru sebzeler, köfte baharı, dolma baharı, granül soğan ve sarımsak gibi mutfağımızın temel lezzetlerinin yanı sıra, tarçın, hindistancevizi, kakao gibi tatlılara tat ve renk katacak baharatları da listeye eklemekte fayda var.

İçecekler: Ramazan’da, hele ki hareketimizin kısıtlandığı bu sene, şeker dolu hazır içeceklere asla yönelmemek gerekir. Maden suyu, gazlı su ile evde kendi sıktığınız meyve sularını karıştırmak bir seçenek olabilir. Ev yapımı soğuk çay veya ev yapımı limonata için de gerekli malzemeleri alabilirsiniz.

Güzel ve sağlıklı bir Ramazan ayı dileriz.