Yeni Üyelere Özel %10 İndirim: HOSGELDİN10
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Yeni Üyelere Özel %10 İndirim: HOSGELDİN10
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Omega 3 Nedir? Omega 3 İçeren Besinler Nelerdir?

Omega 3 Nedir? Omega 3 İçeren Besinler Nelerdir?

Omega 3 Nedir? Omega 3 İçeren Besinler Nelerdir?

Omega 3, vücudumuzun sağlığı ve kaliteli bir yaşam için olmazsa olmaz yapı taşlarındandır. Beynimizin yüzde 60’ı yağ asitlerinden, bu yağların 1/3’ü ise Omega3 yağ asilerinden oluşur. Son derece değerli olan Omega 3 yağ asitleri vücutta üretilmez ve dışarıdan alınması gerekir. Omega 3’ün en önemli 3 tipinden alfa-linolenik asit (ALA) daha ziyade bitkilerde bulunur. Dokosaheksaenoik asit (DHA) ve eikosapentaenoik asit (EPA)ise hayvansal gıdalarda daha yoğundur. Genel olarak Omega 3 içeriğinin yüksek olduğu bilinen gıdaların başında yağlı balıklar, balık yağları, ceviz, chia tohumu, keten tohumu ve keten tohumu yağı yer alır. Düzenli ve dengeli beslenen kişilerin gündelik diyetlerinin içerisinde yeterince Omega 3 bulunur ancak dönem dönem bu gıdalardan uzak kalan kişilerin Omega 3 takviyesi alması gerekir. Bu takviyeler çoğunlukla, çocukluğumuzdan hatırlayacağımız “balık yağı” içeriğinin Omega 3 kapsül kapsül hale getirilmişidir.

Omega 3’ün faydaları nelerdir?

Omega 3 yağ asitleri bebekliğimizden yaşlılığımıza kadar bizler için çok önemlidir. Örneğin hamile kadınların ve emziren annelerin Omega 3 takviyesi alması tavsiye edilebilir. Böylece bebeğin sağlığı ve zeka gelişiminin istendiği şekilde ilerlemesi beklenir. Hamile iken Omega 3 alan annelerin bebeklerinin ileride daha iyi iletişim becerilerine sahip olduğu, daha az davranışsal sorun yaşadığı, hipeaktivite, dikkat problemleri gibi sorunları daha az yaşadığı belirlenmiştir.

Tıpkı bebeklerde olduğu gibi, yetişkinlerde de beyin fonksiyonlarını destekler. Beynin sağlıklı çalışmasını sağlar.İleri yaşlarda meydana çıkabilecek bunama ve Alzheimer gibi hastalıkların önüne geçilmesine yardımcı olur.

3 göz sağlığı için çok önemlidir. Beyin ve retinanın yapısal öğelerinin en önemlileri arasında yer alan Omega 3’ün yokluğu, görme problemlerine kadar varan sağlık sorunlarına yol açabilir.

Omega 3 yağ asitleri düzenli ve kaliteli uyku uyumamızı sağlar. Omega 3’ün düşük seviyelere inmesi, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde uyku yoksunluğu yaratır. Uykuya geçmemizi sağlayan melatonin hormonunun çalışmasını düzenler.

Gündelik diyeti içerisinde balık bulunan toplumlarda, düzenli Omega 3 alımına bağlı olarak kalp krizi riskleri de daha düşüktür. Omega3 sadece kötü kolesterolü düşürmekle kalmaz, kan basıncını da düzenler.

Beyin ve göz yapılarındaki gibi, Omega 3 cildin de yapısal öğelerinden biridir. Tenin yumuşak, ışıl ışıl ve pürüzsüz olmasında Omega 3’ün katkısı büyüktür. Yağ dengesinin ayarlanması, cildin erken yaşlanmasının önlenmesi, saçların hızlı yağlanmasının ayarlanması, akne oluşumunun durdurulması gibi görevler üstlenir.

Omega 3 yoksunluğunda endişeli ve anksiyete sahibi tuh hali baş gösterir. Bu da sonu depresyona kadar giden psikolojik sıkıntılara neden olabilmektedir. Yapılan araştırmalar Omega 3 alımının bu sorunların üstesinden gelinmesine destek olduğunu kanıtlamıştır. Uyku düzenini de sağladığı için, kişinin daha huzurlu olmasını sağlar.

Özetlemek gerekirse, Omega 3 eksikliği, kalp hastalıklarına, öğrenme güçlüklerine, hastalıkların iyileşme sürelerinin uzamasına ve depresif ruh halinin baş göstermesine neden olabilir.

Omega 3 nelerde var? Omega 3 içeren besinler neler?

Omega 3’ün önemini artık biliyoruz. Peki, Omega 3 içeren besinler hangileri? Gelin bunlara daha yakından bakalım.

Balıklar – Özellikle soğuk su balıklarında daha çok Omega 3 bulunur. Bu nedenle Omega 3 denilince ilk akla gelen balık hep somon olur. Oysaki Marmara Denizi’nde avlanan lüfer ve uskumru, Karadeniz’den çıkan hamsi, Çanakkale Boğazı’nda avlanan sardalya ve soğuk sularda vakit geçiren diğer balıklarda da Omega 3 oranı bir hayli yüksektir. Soğuk su balıklarında bu oranın yüksek olmasının nedeni ise, bu yağ asitlerinin balığı soğuktan koruma görevi üstlenmesidir. Ayrıca alabalık, ton balığı ve ringa balığı da Omega 3 içeriği yüksektir.

Bitkisel Omega 3 kaynakları – Keten tohumu ve keten yağı Omega 3’ün en çok bulunduğu bitkisel gıdalardandır. Bunların dışında ceviz, turp tohumu, brokoli, nane, asma yaprağı gibi sebze, bitki ve yemişlerde de Omega 3 bulunur. Avokado ve fesleğen de Omega 3 için başvurulabilecek besinlerdir. Son dönemde özellikle sağlıklı yaşama önem verenlerin besin listelerinde kendine önemli bir yer edinen chia tohumu da Omega 3 açısından zengin besinler içerisinde yer alır.

Omega-3 Kilo Aldırır mı?

Pek çok besin takviyesinde olduğu gibi, Omega 3 kilo aldırır mı sorusu akıllara gelebilir. Tam tersi, Omega 3’ün yoksunluğu kilo aldırır. Metabolizma yavaşlar. Uyku düzeni bozulur. Psikolojik değişimlere bağlı yemek yeme isteği artar. Tüm bunlar akılda tutularak bakıldığında görülecektir ki, Omega 3 yağ asitleri aslında kilo vermeyi kolaylaştırır. Yağ yakımını hızlandırdığı gibi, kan şekeri ve insülin seviyelerini de düzenler. Balık, keten tohumu gibi gıdalar ayrıca uzun süre tokluk hissi vererek emek yeme isteğini de ortadan kaldırır.

Sağlıklı Yaşam kategorimize geri dönebilir ya da meyan kökünün faydaları hakkında da bilgi alabilirsiniz.