Yeni Üyelere Özel %10 İndirim: HOSGELDİN10
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Yeni Üyelere Özel %10 İndirim: HOSGELDİN10
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Papatya Çayı Nedir? Nelere İyi Gelir?

Papatya Çayı Nedir? Nelere İyi Gelir?

Başımızın tacı: Papatya çayı

Papatya denilince insanın aklına neşe ve keyif dolu görüntüler geliyor. Saflığın, masumiyetin, güzelliğin simgesi olan bu mütevazı çiçek, kimi zaman bahçelerimize renk katıyor kimi zaman marifetli ellerde bir taç olup saçlarımızı süslüyor. Üstelik görüntüsüyle keyif vermenin ötesinde bizlere şifa da veriyor. Papatyanın faydaları öyle çok ki, ona hayran olmamak elde değil.

Papatyanın en yaygın kullanımı çay şeklinde. Papatya çayının faydaları içerisinde en bilineni sakinleştirici özelliği ve spazm çözücü olması. Aşağıda papatya çayı nelere iyi gelir detaylıca açıklayacağız ancak önce küçük bir uyarı yapmakta fayda var.

Papatya etkisi çok güçlü olabilen bir bitki ancak çiçek çok uzun süre önce kurutulmuşsa etkisi düşebiliyor. Bu nedenle güvendiğiniz bir aktariyeden, kaliteli koşullarda kurutulmuş, çok uzun süre beklememiş papatya çayı almanızda fayda var. Ayrıca papatyanın kimi türleri içeriğinde zararlı olabilecek maddeler barındırdığından, kendiniz toplayıp kurutmak yerine, bu işin ehli bir yerden almanız önemli.

Son olarak, yine güçlü içeriği nedeniyle, papatya çayı hazırlarken çok yoğun olmamasına dikkat etmek gerekiyor. Bir fincan su için üç dört çiçek yeterli olacaktır. Hafif acı ve otsu bir lezzeti olması nedeniyle de papatya çayınızın içine birkaç damla limon ve bir miktar bal koymayı tercih edebilirsiniz.

Gelelim papatyanın faydalarına…

Papatya çayı neye iyi gelir?

Papatyanın sakinleştirici etkisi vardır. Bu nedenle uyku problemi çekenler ve stresli bir dönemden geçenler için bulunmaz bir yardımcı olacaktır. Sabah uyandığınızda kahvaltınızın yanında veya akşam yatmadan önce papatya çayı içerek günü ve gecenizi daha sakin geçirebilirsiniz.

Papatya çayı, karın bölgesindeki şişlikleri indirir, spazm çözücü özelliğe sahiptir. Bu nedenle sindirim sistemi nedenli ağrılarda bedeni rahatlatır, hazımsızlığı giderir.

Papatya çayı adet dönemlerinde de yardımcınızdır. Kasılmaların önüne geçer, kasları rahatlatır ve bu şekilde adet sancılarını hafifletir.

Sinüzit ile başa çıkmada etkilidir. Buğusu buruna çekilerek kullanılır. Hazırladığınız papatya çayınızın buğusunu burnunuza çekerken, aşırı sıcak olmamasına dikkat etmelisiniz.

Papatya suyu saçlarda da kullanılabilir. Çay şeklinde hazırlanıp soğumaya bırakılarak elde edilebilecek papatya suyu saçları yıpranmaya karşı korur; güneşe çıkıldığında saçların rengini hafifçe açarak ışıltılı bir görünüme kavuşasını sağlar.

Papatya çayının cilde faydaları da bahsetmeye değer bir diğer konu. Tıpkı saçlarda kullanıldığı gibi çay şeklinde hazırlanıp soğutulan papatya suyu, bir pamuk yardımıyla cilde uygulandığında doğal bir tonik görevi görür, cildi temizler ve yumuşatır.

Ayrıca gargara olarak da kullanılabilir. Ilık hale gelmesi beklendikten sonra papatya çayıyla gargara yapmak, ağızdaki apse, aft gibi iltihapları iyileştirir, boğaz ağrısına iyi gelir, diş eti hastalıklarına karşı korunmada yardımcı olur.

Papatya çayı zayıflatır mı?

Zayıflama süreci elbette kişinin bünyesi, yaşı, yemek alışkanlıkları gibi pek çok farklı kritere göre şekilleniyor. Ancak papatya çayı sindirimi düzenleyici etki yaptığı için, düzenli beslenme sürecinde size yardımcı olacaktır. Spazmların önüne geçtiği için, özellikle karın bölgesindeki sindirim ve adet dönemi temelli şişliklerin azaltılmasında da destekleyici görev görür.

Papatyanın zararları nelerdir?

Papatya çayının faydaları ve zararları ile ilgili pek çok kaynak bulmak mümkün. Ancak burada dikkat edilmesi gereken temel bir kural var. O da hiçbir bitkisel çayı çok uzun süre ve yüksek miktarlarda tüketmemek gerektiği. Özellikle bilinen bir hastalığınız varsa, ilaç kullanıyorsanız veya bir hastalıktan şüpheleniyorsanız, papatya çayının zararları ile ilgili kaygı yaşamamak için bir doktora danışmanız gerekiyor.

Papatya doğal kan sulandırıcı etkiye sahip olduğundan, papatya çayını ilaçlarla birlikte içmemek gerekiyor. Alerjik bir bünyeniz varsa veya astım hastasıysanız da bu çayı tüketmemelisiniz. Hamileyseniz, bebek emziriyorsanız, dikkat gerektiren işlerde çalışıyor veya direksiyon başına geçecekseniz, yine papatya çayı keyfini ertelemelisiniz.