Yeni Üyelere Özel %10 İndirim: HOSGELDİN10
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Yeni Üyelere Özel %10 İndirim: HOSGELDİN10
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Propolis Nedir? Propolisin Faydaları Nelerdir?

Propolis Nedir? Propolisin Faydaları Nelerdir?

Neden Propolis Tüketmeliyiz?

Doğanın insanlara sunduğu sayısız güzellikten bir tanesi de arılar. Arıların ürettiği pek çok ürünü gündelik hayatımızda kullanıyoruz. Bal, elbette ilk akla gelen. Arılar, kendi hayat döngüleri içerisinde arı sütü, arı poleni, balmumu gibi pek çok farklı ürün de üreterek bizim hayatımız için ne kadar kıymetli olduklarını kanıtlıyorlar. Bu ürünlerden bir tanesi de propolis. Pek çok kişi bu garip isimli ama çok faydalı arı ürününün ismini duymuştur ancak propolis nedir diye sorulduğunda geniş kapsamlı bir yanıt almak zor olabilir. Biz de propolisin faydaları, kullanımı ve nasıl kullanılacağıyla ilgili temel bilgileri derlemek istedik.

Arılar bitkilerin ve ağaçların reçinelerinden, yaprak, sap ve tomurcuklarından topladıkları özütleri ve maddeleri ağızlarında işleyerek propolis haline getirir. Propolis yapışkan yapıda, içinde çok sayıda farklı madde bulunan bir içeriğe sahiptir. İçinde uçucu yağlar ve balmumu da bulunması olasıdır. İsmi yöresel olarak kimi zaman arı reçinesi veya arı tutkalı olarak da geçer.

Bu maddenin üretimi arılar tarafından tamamen doğal olarak yapılır ve insanoğlu arı kovanlarından toplayarak kullanır. Propolisin arılar tarafından yapılış amacı özellikle soğuk kış günlerinde kovanı mikroplardan korumak ve kovanın içini sterilize etmektir. Propolisin bu işlevi, insan vücuduna faydaları hakkında da ipucu verebilir. Propolis doğru şekilde kullanıldığında vücudun bağışıklığını artırır. Virüs ve bakterilerle savaşma kapasitesini destekler. Hastalanma sıklığını azaltır.

Propolisin faydaları için “saymakla bitmez” desek abartmış olmayız. Bu faydaları nedeniyle binlerce yıldır şifa kaynağı olarak kullanılmaktadır. Antik Yunan’da dahi kullanıldığına dair bilgiler vardır. Tarihin her döneminde böylesi öneme sahip olmasının nedeni ise çok güçlü antioksidan özelliğidir. Propolisi çok farklı nedenlerle kullananlar bulunur. Kısaca faydalarından bahsetmek gerekirse, şu ana başlıkları sıralayabiliriz.

Çok güçlü bir antioksidandır.

Diş ve diş eti sağlığında önemlidir.

Propolis ile hazılanan gargaranın ağız içi enfeksiyonları giderdiği, ağız kokusu ve abselere iyi geldiği düşünülmektedir.

Mantar ve bakterilerle savaşır.

Deri enfeksiyonlarında kullanılır, sedef hastalığına iyi geldiği tecrübe edilmiştir.

Nezle, burun iltihabı, farenjit gibi hastalıkların tedavisinde yardımcıdır.

Bağırsak ve mide problemlerinin iyileştirilmesinde destekleyicidir.

Kulak enfeksiyonlarında kullanılabilir.

Her türlü iltihabi hastalığın tedavisinde destekleyicidir.

2 ay gibi sürelerde kullanıldığında idrar yolları enfeksiyonlarının tekrarlamasını engeller.

Kolite çözüm olabileceği düşünülmektedir.

Bugüne kadarki tecrübelere dayanarak propolisin pek çok konuda fayda sağladığı düşünülür. Ancak tüm hayvansal ve bitkisel destekleyiciler gibi, propolisi kullanırken de dikkat etmekte fayda var. Önerimiz, size propolis kullanmayı düşündürtecek bir rahatsızlığınız söz konusu ise öncelikle bir doktorla görüşmeniz.

Propolisin etkisini belirleyen en önemli etmenlerden biri de içeriğidir. Bulunduğu coğrafyanın bitki varlığına, kovanın niteliğine, hangi mevsimde olunduğuna göre bu içerik farklılık gösterir. Propolis dünyada arı popülasyonu olan tüm ülkelerde elde edilebilen bir ürün olsa da, içeriğinden emin olunabilecek yerli Anadolu propolisini tercih etmek daha iyi olabilir. Ayrıca genellikle kış aylarında kullanılsa da, yaz kış fark etmeksizin vücudun güçlü kalmasını sağlamak için her daim kullanılabilir.

Propolis nasıl kullanılır derseniz, bu satın aldığınız ürünün cinsine göre değişecektir. Eğer toz halinde alıyorsanız, bunu balla karıştırarak kullanabilirsiniz. Damla halindeki propolis suya damlatılarak içilir. Propolisi kapsül halinde bulmak direkt olarak yutmak da mümkündür. Kullanım sıklıkları ve miktarları cinsine göre değişmekle birlikte, çoğunlukla ambalajının üzerinde yazar.

Sağlıklı Yaşam kategorimize geri dönebilir ya da Yaban Mersini hakkında bilgi alabilirsiniz.