Yeni Üyelere Özel %10 İndirim: HOSGELDİN10
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Yeni Üyelere Özel %10 İndirim: HOSGELDİN10
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Safran Nedir? Safran Baharat Olarak Nasıl Kullanılır?

Safran Nedir? Safran Baharat Olarak Nasıl Kullanılır?

Safran Nedir?

Dünyanın en pahalı baharatlarından biri olan safran her şefin, mutfak aşığının ve yeni lezzetler keşfetmek isteyenlerin gözdesidir. Safran, bilimsel ismi Crocus sativus olan bir çiçeğin tepeciklerinin toplanması ile elde edilir. Toplanan bu parlak kırmızı renkli parçalara safran şeritleri ya da safran ipleri ismi verilir. Kurutulan safran, daha sonra yemeklere lezzet vermketen renklendirmeye kadar birçok farklı amaç için kullanıma hazır hale gelir.

Safran çiçeği Akdeniz makilerinde yaşayan bir bitkidir. Genellikle sıcak iklimleri tercih eden safran çiçeği, kısa dönemli kar altında kalmaları ve -10 derecelik donları atlatabilecek güçtedir. Safran çiçeği, az yağmur alan bölgelerde yetiştirildiği takdirde haricen sulamaya ihtiyaç duyar.

Buna rağmen günümüzdeki safran üretiminin %90’ını karşılayan İran, diğer tüm safran üreten ülkelere nazaran çok daha kuru bir iklime sahiptir. Her ne kadar İran, yıl genelinde kuru olsa da safran çiçeği üreticileri kısa dönemli ancak güçlü yağmurları ve bereketli bahar aylarını iyi değerlendirerek safran çiçeği üretimini optimize ederler.

Yarım kilo safran elde etmek için 75.000 safran çiçeğinin toplanması gerekiyor. Bununla birlikte safran çiçeği çoğunlukla elle toplanan bir çiçektir. Yoğun emek isteyen bir çiçek olması ve çok büyük miktarda toplanan safran çiçeğinden çok az safran baharatının elde edilmesi safran fiyatlarını bu kadar yukarıya taşıyor.

Safranın Faydaları Nelerdir?

Safran doğu mutfağında önemli bir baharat olmanın yanında, oldukça fazla sayıda fayda sağlayan bir bitkidir.

İran’da yapılan bazı araştırmalar 22 hafta boyunca kullanılan safran temelli bir ilacın Alzheimer hastalarının semptomplarında iyileşme gösterdiğini teyit etti.

Yine İran’da yapılan başka bir çalışmaya göre 6-8 haftalık süreçte kullanılan safran temelli bir takviye depresyon tedavisinde reçeteli ilaçlar kadar verimli olmuştur

Kadınlarda PMS ve adet döneminde safranın rahatlatıcı özelliği bilinmektedir

Bunların yanında safranın astım, atletik performans, uykusuzluk, kanser, öksürük, sertleşme bozuklukları, erkeklerde kısırlık gibi birçok soruna da iyi geldiği söylenmektedir. Ancak bu konularda yapılan araştırmalar henüz neticelenmiş değildir.

Safran Nasıl Kullanılır?

Safran, pahalı bir baharat olsa da çok küçük miktarlar yeterli olacaktır. Bir tencere yemeğe birkaç tel safran eklemeniz yeterli olacaktır. Hem rengini hem aromasını tüm yemeğe verecektir. Ancak dikkat, safrana çok benzeyen başka bir bitki daha var; aspir. Aspirin rengi ve şekli safrana çok benze de aroması safranın yanına bile yaklaşamaz. Renk vermek için ise kullanılabilir. Aspir safranın farkını ise sadece fiyatlarına bakarak bile anlayabilrsiniz.

Safranı yemeklerinizde kullanabileceğiniz gibi aynı zamanda çay olarak da tüketmeniz mümkündür. Sıcak suyun içine ekleyeceğiniz safranı birkaç dakika beklettikten sonra içmeniz mümkündür. Safran çayının yanında daha farklı bir lezzet isterseniz kendinize safranlı süt de yapabilirsiniz. İki bardak sütü kaynama noktasına getirip içine safran, badem, kakule ve bal ekleyip kaynatmaya devam edin. 5 dakika daha kaynattıktan sonra altını kapatıp servis edin.