Yeni Üyelere Özel %10 İndirim: HOSGELDİN10
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Yeni Üyelere Özel %10 İndirim: HOSGELDİN10
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Sızma Zeytinyağı İle Salataları Şenlendirin

Sızma Zeytinyağı İle Salataları Şenlendirin

Bu yazımıza sizlere ülkemizin, özellikle Ege mutfağı’nın baş tacı olan zeytinyağından bahsedecek ve zeytinyağı ile yapılan, pek de bilinmeyen iki müthiş salata tarifi paylaşacağız.

Sızma Zeytinyağı Nedir?

Sızma zeytinyağı kokusu ve tadında bir sıkıntı olmayan, serbest asitlik(oleik asit) derecesi, 100 gramda en çok yüzde 0,8 ve altında olan doğal, diğer adıyla naturel zeytinyağıdır. Erken hasatta, soğuk sıkılmayla elde edilenidir. Zeytin meyvesinin doğal özelliklerine, dışarıdan hiçbir kimyasal işlem uygulanmaz. Tat, koku ve vitaminler aynen korunur. Asit derecesi, sıfıra en yakın olan yağ sızma zeytinyağıdır. Zeytin ezmesinin ilk sızması veya hafif sıkımından elde edilen halis yağdır. Türkiye’deki zeytinyağı üretiminin, yaklaşık yüzde 3’lük bölümü bu kategoriye giriyor. Fiyatı ise diğer zeytinyağlarına oranla daha yüksektir.

Etiketlerde sık sık gördüğümüz diğer bir terim “cold pressed” yani, soğuk sıkmadır. Asit oranı sıfıra yakın tüm sızma yağlar kalitelidir. Genzi yakmaz. Tadı, tam olgunlaşmadan sıkılan tanesinden dolayı hem meyvemsi hem de acımtrak olur. Rengi de doğal olarak yeşile çalan bu nefis yağ, çiğ olarak tüketilir.

Naturel sızma zeytinyağı, her tür yemeklere uygun olmakla beraber, salatalar için idealdir. Salatalarda, tadını daha da güzelleştirdiği ve salatayı daha sağlıklı hale getirdiği için kullanılır.

Zeytinyağlı Salata Tarifleri

Bezelyeli Kinoa Salatası Tarifi

Malzemeler:

1 su bardağı kinoa

1 su bardağı bezelye

1 tatlı kaşığı tuz

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1/2 demet fesleğen

1 tatlı kaşığı nar ekşisi

1-2 yaprak taze nane

Formuna dikkat edenlerin, sağlıklı yaşamaya özen gösterenlerin mutfaklarından eksik etmediği kinoayı aldık, bol proteinli ve doyurucu bezelyelerle bir araya getirdik. Sonları şenlik, sonrası alabildiğine lezzet oldu.

Nasıl Yapılır

2 su bardağı su ve tuzu bir tencereye aktarın, kinoaları da ekleyip güzelce haşlayın. Ayrı bir tencerede de bezelyeleri haşlanmaya bırakın. Hepsi haşlanınca oda sıcaklığında ılımaya bırakın. Ilıyan bezelye ve kinoaları salata kasesine aktarıp, içine ince ince kıydığınız fesleğenleri ekleyin. Ayrı bir kasede nar ekşisiyle zeytinyağını karıştırıp salatanın üzerinde gezdirin ve son bir kez karıştırın.

Havuçlu Mercimek Salatası Tarifi

Malzemeler:

1,5 su bardağı yeşil mercimek

2 adet büyük boy havuç

1 adet orta boy kırmızı soğan

1/2 demet maydanoz

1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber

1/2 çay kaşığı kimyon

1 çay kaşığı tuz

Sosu için:

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı nar ekşisi

2 çay kaşığı balzamik sirke

1 tatlı kaşığı üzüm pekmezi

Nasıl Yapılır

Mercimekleri haşlayıp fazla sularını süzdürün, oda sıcaklığında ılıtın. Havuçların ve soğanların kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın. Ilıyan mercimeklerin içine önce tuz ve baharatları, ardından da küp küp doğradığınız sebzeleri ilave edin. Sos malzemelerini de ayrı bir kapta güzelce karıştırıp mercimek salatasının üzerinde gezdirin.