Yeni Üyelere Özel %10 İndirim: HOSGELDİN10
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Yeni Üyelere Özel %10 İndirim: HOSGELDİN10
500 TL üzeri ücretsiz kargo
Yağların Kraliçesi Susam Yağı ile Sofralarınıza Lezzet Katın

Yağların Kraliçesi Susam Yağı ile Sofralarınıza Lezzet Katın

“Yağların kraliçesi” Olarak Anılan Susam Yağı Hakkında

Susam denilince pek çok kişinin aklına simitler, börekler ve kurabiyeler gibi tariflerdeki kullanımı gelecektir. Oysaki susam, o güzel tohumlarından çıkan yağlar ile, çok daha farklı şekillerde de kullanılabilmektedir. Tabii ki susam yağından bahsediyoruz. Bu makalemizde susam yağı nedir, susam yağının faydaları nelerdir, susam yağı nasıl kullanılır ve susam yağı nasıl saklanır sorularına yanıt arayacağız.

Susam yağı nedir?

Susam yağı, susam tohumlarının soğuk yöntemle preslenmesi sonucu elde edilir. Binlerce yıldır yağların kraliçesi olarak anılmaktadır. Sarıya yakın renkteki susam tohumu yağı, kokusunda toprak ve hassas çimen tonları barındırmaktadır.

Susam yağı nasıl kullanılır?

Susam yağının Türk mutfağında, kızartmalar için kullanılması yaygın değildir; genellikle ısıl işlem görmeyen yiyeceklerde kullanımı söz konusudur. Dünya mutfağında ise Japonlar ‘tempura’ denilen deniz ürünü yemeğini kızartırken susam yağını tercih eder. Ayrıca fırınlanarak hazırlanan gıdalarda çok hoş sonuçlar verdiği bilinmektedir.

Susam yağı tüm kozmetik ürünlere güvenle ilave edilebilir. Cilt ve saç bakımında da yeri vardır. Saçlara canlılık ve parlaklık vermesi, cildi nemlendirmesi gibi özellikleri nedeniyle haricen kullanımı da yaygındır. Ayrıca emilimi kolay olduğundan en iyi masaj yağı bazlarından biridir.

Susam yağının faydaları nelerdir?

Susam yağının içindeki doymamış yağ asitleri kolesterolün düzenlenmesinde yardımcıdır. Baş ağrısı ve migrene fayda ettiği düşünülür. Stres, yorgunluk ve uykusuzluk gibi şikayetlerin hafifletilmesinde kullanılır. Susam yağı ayrıca sindirim sistemini düzenler. Kabızlığa karşı olumlu etkisi bulunur. Diş sağlığına katkısı vardır. Hafızayı güçlendirici, unutkanlığı gidericidir. Zihinsel olarak yorgun olunan bir günde, rahatlama sağlayabilir. Vücuttaki toksinleri temizleyerek karaciğeri koruduğuna dair araştırmalar bulunur. Kalp sağlığını korumada da yardımcıdır.

Susam yağı nasıl saklanır?

Diğer tüm bitkisel yağlar gibi, susam yağını da doğru koşulda saklamalısınız. Bunun için ortamın sıcaklığı, saklama kabı ve satın aldığınız susam yağının kalitesi önem taşır.

Susam yağını sakladığınız ortam ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalıdır. Bunun için ideal sıcaklık 15-25 derece arasıdır. Bu nedenle mutfak dolapları ve çekmecelerinin çok ışık almayan arka tarafları, ortam ısısının genellikle sabit olduğu kiler veya dolaplar uygun olabilmektedir.

Elbette susam yağını koyduğunuz kabın da niteliği önemlidir. Bizler Hayfene’de bitkisel yağları saklamaya uygun koyu renkli cam kavanozlar tercih ediyoruz. Size tavsiyemiz de bu şekilde kullanmanız. Işık ve ısı değişimlerinin en aza indirgenmesini sağlayan bu kavanozlar susam yağınızı en doğru şekilde muhafaza etmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca bitkisel yağları plastik kaplarda saklamanızı kesinlikle önermiyoruz. Çünkü plastiklerin kendi son kullanma süreleri vardır ve içindeki sıvı ile etkileşime girerek çözünme riski bulunur.

Susam yağınızı ne kadar özenle saklarsanız saklayın, taze ve kaliteli kalmasını sağlayan başlıca etken, onu en başta taze olarak ve kaliteli bir üreticiden temin etmenizdir. Bitkisel yağları yalnızca ihtiyacınız olduğu kadar almalısınız. Böylece şifalı özelliklerinden tam anlamıyla yararlanabilirsiniz.

Diğer tüm bitkisel ürünlerde olduğu gibi susam yağını da dikkatle tüketmeniz gerekir. Belirli bir hastalığınız varsa, ilaç kullanıyorsanız, hamileyseniz veya emziriyorsanız, beslenme düzeninizde bir değişiklik yapmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.