Sebze ve Meyve Tozları
Dünya sebzelerin etrafında dönüyor desek abartmış olmayız. Son yüzyılın icadı sağlıklı ve organik beslenmenin en temel direği sebzeler. Oldukça fazla çeşidi olan ve renkleriyle bizi cezbeden bir o kadarda sağlık deposu sebzeler özellikle Vegan beslenen kişilerin mutfağında baş tacı ediliyor. Mevsiminde tüketmek ve tazeliğini bitirmeden yemek en büyük arzumuz. Bu sebeple mevsiminde alıp çeşitli yöntemlerle diğer mevsimlerde de kullanılabilir hale getirmeye çalışıyoruz. İşte bu sonraya saklama tekniklerinden bir tanesi de kurutma ve ufalama yöntemidir.
Bu kategoride çeşitli sebzelerin ve meyvelerin kurutulmuş ve ufaltılmış hallerini bulmanız mümkün. Pırasa, havuç, portakal kabuğu, limon kabuğu, pancar, ıspanak, brokoli, sarımsak ve soğan gibi toz sebze çeşitlerine kolayca ulaşabilirsiniz.
Sebze Tozu Nasıl Yapılır?
Mevsiminde toplanan sebzeler bünyelerinde bulunan suyun neredeyse tamamen çekilmesiyle kurutulmuş olur. Daha sonra öğütülme işlemi yapılarak toz haline getirilir. Böylelikle sebze bünyesindeki değerli mineral ve vitaminleri büyük oranlarda kaybetmeden uzun raf ömrüne sahip olur.
Sebze Tozu Nerelerde Kullanılır?
Sebze tozları, sebzenin her mevsim tüketilmesine yardımcı olan bir ürün fikridir. Ürünün raf ömrünü uzatır ve kullanım kolaylığı sunar. Sebzenin kullanıldığı her tarifte kullanılabilir. Her sebzenin yakıştığı tarif farklıdır.
- Karışık sebze tozu; pırasa, sarımsak, havuç, soğan, kapya biber, domates ve patlıcan sebze çeşitlerinin harmanlamasından oluşur. Sebzenin kullanıldığı her tarifte malzeme olarak kullanılabilir. Çorbalarda, soslarda ve hamur işlerinde karışık sebze tozunu kullanabilirsiniz.
- Pırasa tozunu; böreklerin iç harcında, sebzenin tadını vermek istediğiniz çorbaların harmanına, vegan köfte yapımında, makarnalarda ve sebze sularından hazırlanan içeceklerde pırasa tozunu kullanabilirsiniz. Ürün B6, C, E vitaminleri bakımından zengindir. Ayrıca bağırsak sağlığı için gerekli olan lif ihtiyacını da karşılar.
- Soğan tozu; soğan lezzetine ihtiyaç duyduğunuz her tarifte pişmiş ya da çiğ olarak tüketebilirsiniz. Tavuk, balık ve tüm et çeşitlerinde ürünü kullanabilirsiniz. Çorba ve güveç pişiminde çiğ soğan yerine soğan tozunu malzeme listesine ekleyebilirsiniz. Etten ya da sebzeden hazırladığınız köfte harcına ürünü rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Meyve Tozu Nedir?
Meyve tozu, meyvelerin kurutulup öğütülmüş haline denir. Bu işlem yapılırken ürünün hem vitamin ve mineral değeri korunur hem raf ömrü uzar hem de kullanımı pratik bir hale getirilmiş olur. Kuru meyve bütün halde tüketiciye sunulurken meyve tozu küçük taneler şeklinde hazırlanarak paketlenir.
Meyve Tozu Nasıl Yapılır?
Portakal ve limon gibi meyvelerin aromasını alabilmek için kabuğunu rendeleriz. Özellikle evde limonata yaparken limonun kabuğu oldukça önemli bir aroma kaynağıdır. Bu tip meyvelerin kabukları hijyen hale getirilir ve kurutularak öğütülür. Bu işlem yapılırken meyvenin bünyesinde bulunan vitamin ve mineral değerler yüksek oranda korunur. Ayrıca ürünün raf ömrü de çiğ haline göre daha uzundur.
Meyve Tozu Ne İşe Yarar?
Meyve tozu; aroma bakımından daha yoğun bir üründür. Meyvenin suyunun çekilmesiyle hazırlanan ürünün daha yoğun meyve tadına sahip olduğunu söyleyebiliriz. Tariflerde yoğun meyve tadını yakalamak, pratik kullanımından faydalanmak ve raf ömrü uzun bir ürüne sahip olmak için meyve tozundan faydalanılabilir.
Meyve Tozları Nerelerde Kullanılabilir?
Meyve tozları, bitkisel çayların içine lezzet ve şifa vermesi için kullanılabilir. Yine salata sosu hazırlarken bitkisel yağlar ile birlikte meyve tozu kullanabilirsiniz. Smoothielere, granolalara, kurabiyelerin harcına ya da üst kısmına, risotto ya da makarna hazırlarken harcına dahil edebilirsiniz. Meyve lezzetinin olmasını istediğiniz her tarifte meyve tozlarını kullanabilirsiniz.
Tüm Sebze ve Meyve Tozları Hayfene ile tek tıkla kapınızda. İstediğiniz ürünü seçtikten sonra sepete ekleyip kolayca satın alabilirsiniz. Ürünü aldıktan sonra mutfağınızda paketin üstünde yazan saklama koşullarına uygun muhafaza edebilirsiniz. Kendi paketinde, direk ışık almayan ve nemlenmeyecek bir ortamda tutabilirsiniz. Ürünün ağzını açtıktan sonra buzdolabınızın sebze meyve katında da ürünü depolayabilirsiniz. Toz sebze fiyatları ürünün çeşidine ve gramajına göre farklılık gösteriyor.